---
title: "Kan personnummer på internet används mot en? Olagligt att ange påhittat?"
type: "forum-thread"
url: "https://www.webforum.nu/amne/juridik/177613-kan-personnummer-på-internet-används-mot-en-olagligt-att-ange-påhittat"
topic: "Juridik"
topic_url: "https://www.webforum.nu/amne/juridik"
author: "xtreme"
published: "2009-03-24T09:54:44.000Z"
updated: "2009-03-24T10:11:15.000Z"
replies: 1
views: 2088
page: 1
pages: 1
language: "sv-SE"
site: "webForum — webforum.nu"
rights: "Upphovsrätten till varje inlägg tillhör dess författare."
attribution: "Citera som: webForum, https://www.webforum.nu/amne/juridik/177613-kan-personnummer-på-internet-används-mot-en-olagligt-att-ange-påhittat"
---

# Kan personnummer på internet används mot en? Olagligt att ange påhittat?

## #1 — xtreme, 2009-03-24T09:54Z

Vissa sidor kräver att man fyller i ett fullständigt personnummer (10 siffror). Är skeptisk mot detta och undrar om det kan används mot en på något sätt, ifall det kommer i fel händer. Är det olagligt att ange ett påhittat personnummer på dessa sidor? Risken finns att det kan tillhöra någon annan.

Permalänk: https://www.webforum.nu/p/177613

## #2 — Danne V, 2009-03-24T10:11Z

Självklart är det en risk att ditt personnummer kan användas på fel sätt av folk, precis som du föreslår att du ska använda någon annans. Men å andra sidan är ju personnummer inte hemliga, så vem som helst kan ju gräva fram ditt personnummer hos t.ex. Skatteverket.

Däremot är det inte tillåtet att använda/registrera personnummer om det inte är väl motiverat (§ 22 Personuppgiftslagen).

Har själv under årens lopp stött på några webbplatser/företag som vill ha mitt personnummer utan verkligt skäl och har givetvis vänt mig till konkurrenter utan detta krav.

Permalänk: https://www.webforum.nu/p/2176271

---

Tråden på webben: https://www.webforum.nu/amne/juridik/177613-kan-personnummer-på-internet-används-mot-en-olagligt-att-ange-påhittat
