webForum webForum sponsras med lina och serverplats av Binero AB

Gå tillbaka   webForum > Användning > Operativsystem & Program > Windows

Windows Diskussioner om Windows i dess olika versioner.

Svar
 
Trådverktyg Visningsalternativ
Äldre 2006-01-09, 22:46   #1
persö
Medlem
 
Registrerad: 2006-01-09
Inlägg: 9
Lösningar: 0
Utöka befintlig partition

Hej,

Jag söker information om hur jag kan utöka en befintlig partion. Fn har jag 3 st enl följande:
C 10 gb innehållande window xp home
D 20 gb innehållande övriga prgm
E 20 gb innehållande div dok

Har fn ca 60 gb i ledigt utrymme (icke allokerat) som jag skulle vilja förflytta till de 3 ovanstående. Är detta möjligt? Har försökt via komandtolken med hjälp av "diskpart" och "extend" men får endast svar "Kontrollera att volymen är giltig för utökning." Ovanstående partitioner är gjorda från start.

Måste jag börja om från början med att formatera om c samt ominstallera xp? Eller vad kan jag göra??
persö besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Äldre 2006-01-09, 22:51   #2
Danny
Medlem
 
Dannys avatar
 
Registrerad: 2004-07-04
Ort: Jönköping (Norrahammar)
Inlägg: 8 477
Lösningar: 121
om du inte vill formattera så måste du använda Partion Magic, det var nyligen en tråd om exakt det:

http://www.webforum.nu/showthread.php?p=1139325
__________________
dannesholk.se
Danny besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Äldre 2006-01-09, 23:14   #3
persö
Medlem
 
Registrerad: 2006-01-09
Inlägg: 9
Lösningar: 0
Verkar ju vara det som jag söker så vart kan man få tag i detta?
persö besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Äldre 2006-01-09, 23:52   #4
UlfT
Medlem
 
UlfTs avatar
 
Registrerad: 2001-05-22
Ort: Stockholm
Inlägg: 6 050
Lösningar: 230
Här: http://www.symantec.com/home_homeoff...formance/pm80/
UlfT besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Äldre 2006-01-10, 00:14   #5
persö
Medlem
 
Registrerad: 2006-01-09
Inlägg: 9
Lösningar: 0
Tackar för snabba svar

Mvh//Per
persö besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Äldre 2006-01-10, 00:22   #6
Rikard
Medlem
Älgen
 
Rikards avatar
 
Registrerad: 1999-12-03
Ort: Linköping
Inlägg: 8 623
Lösningar: 2007
Nej, du behöver inte formatera om eller använda partition magic, om jag förstår dina önskemål rätt samt om du kör Windows XP.

Börja med att starta diskhanteraren och konvertera disken till dynamisk. Därefter kan du utöka partitionerna precis som du vill genom att skapa nya partitioner och slå ihop dem med befintliga.
__________________
jobbskatteavdrag.se
Rikard besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Äldre 2006-01-10, 00:46   #7
persö
Medlem
 
Registrerad: 2006-01-09
Inlägg: 9
Lösningar: 0
Å hur gör jag denna operation, kan inte finna nått inom "Diskhantering" som heter konvertera till dynamisk.

Har inte arbetat med diskhantering i någon större utsträckning så jag är ganska novis inom området.
persö besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Äldre 2006-01-10, 01:05   #8
Rikard
Medlem
Älgen
 
Rikards avatar
 
Registrerad: 1999-12-03
Ort: Linköping
Inlägg: 8 623
Lösningar: 2007
Start - Kör - compmgmt.msc [Enter]
Där under hittar du Diskhanteraren. Jag är lite för trött ikväll för att beskriva hela processen (är precis på väg i säng) så antingen söker du i hjälpen eller så får du hojta till imorgon så guidar jag dig vidare.
__________________
jobbskatteavdrag.se
Rikard besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Äldre 2006-01-10, 01:15   #9
persö
Medlem
 
Registrerad: 2006-01-09
Inlägg: 9
Lösningar: 0
Ok, så långt hänger jag med å här väljer jag "diskhantering" men sen är jag losst så återkom gärna imorgon.
persö besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Äldre 2006-01-10, 08:30   #10
Rikard
Medlem
Älgen
 
Rikards avatar
 
Registrerad: 1999-12-03
Ort: Linköping
Inlägg: 8 623
Lösningar: 2007
Högerklicka på "Disk 0"
Välj "Konvertera till dynamisk..."
Klicka på ok en drös med gånger och starta därefter om på begäran.

Efter omstarten kan du börja skapa partitioner och därefter slå ihop dem med befintliga för att på så sätt fixa till det som du vill ha det.
__________________
jobbskatteavdrag.se
Rikard besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Äldre 2006-01-10, 09:55   #11
persö
Medlem
 
Registrerad: 2006-01-09
Inlägg: 9
Lösningar: 0
Som sagt jag har inget alternativ som heter konvertera när jag högerklickar på disk 0. De alternativ som finns är egenskaper samt hjälp. Inom egenskaper så ser volymen ut som du finner på bif bild.

Så jag antar att jag inte kan utföra denna typ av operation. Som du märker så har jag fn utökat partitionerna så jag har fn inget outnyttjat minne. Bif även hur denna del ser ut inom diskhanteringen.
Bifogade miniatyrer
Klicka på bilden för en större version

Namn:  disk0.jpg
Visningar: 533
Storlek:  35.5 KB   Klicka på bilden för en större version

Namn:  part.jpg
Visningar: 461
Storlek:  59.6 KB  
persö besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Äldre 2006-01-10, 10:18   #12
acka
Medlem
 
ackas avatar
 
Registrerad: 2001-01-10
Ort: Gammelstad
Inlägg: 643
Lösningar: 10
Jag har för mig att XP home inte har möjligheten att skapa dynamiska diskar.
__________________
Var är alla ?

<Dark_Lord411> hi
<Dark_Lord411> asl ?
<ShockSMX> no, dsl... you?
acka besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Äldre 2006-01-10, 10:25   #13
persö
Medlem
 
Registrerad: 2006-01-09
Inlägg: 9
Lösningar: 0
leende

Ja det verkar så eftersom jag inte kan finna detta alternativ. Frågan är om det jag vill går att utföra via Partition Magic istället, är det någon som vet eller utfört liknande operation av xp home edition?

Undrar även om programmet Acronis Disk Director Suite? Vilket är att föredra? Kanske någon kan speca för och nack delar med resp program?

Senast redigerad av persö, 2006-01-10 klockan 10:33
persö besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Äldre 2006-01-10, 16:17   #14
acka
Medlem
 
ackas avatar
 
Registrerad: 2001-01-10
Ort: Gammelstad
Inlägg: 643
Lösningar: 10
Har ingen erfarenhet av XP home men det du vill göra borde gå bra att göra med Partition Magic i XP home.

Viktigt !
Kom ihåg att göra backup på allt innan du börjar.
__________________
Var är alla ?

<Dark_Lord411> hi
<Dark_Lord411> asl ?
<ShockSMX> no, dsl... you?
acka besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Äldre 2006-01-11, 11:56   #15
mayday
Medlem
 
maydays avatar
 
Registrerad: 2000-08-19
Ort: Örebro
Inlägg: 3 212
Lösningar: 47
XP Home kan inte skapa eller använda dynamiska diskar
fins ingen Raid funktion i Home heller vill man ha de får man köra Pro
__________________
" The problem with America is stupidity. I'm not saying there should be a capital punishment for stupidity, but why don't we just take the safety labels off of everything and let the problem solve itself?"
mayday besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Äldre 2006-01-11, 12:14   #16
Danny
Medlem
 
Dannys avatar
 
Registrerad: 2004-07-04
Ort: Jönköping (Norrahammar)
Inlägg: 8 477
Lösningar: 121
Om man nu har gjort disken till dynamisk (med XP Pro) kan man återgå till det som var innan då vad du nu heter, statisk ?
__________________
dannesholk.se
Danny besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Äldre 2006-01-11, 18:15   #17
acka
Medlem
 
ackas avatar
 
Registrerad: 2001-01-10
Ort: Gammelstad
Inlägg: 643
Lösningar: 10
Citat:
Danny skrev:
Om man nu har gjort disken till dynamisk (med XP Pro) kan man återgå till det som var innan då vad du nu heter, statisk ?
Som standard heter diskarna "Basic" (i alla fall i min XP maskin).
Och nej, jag tror inte att du kan backa från dynamiskt till icke dynamisk utan att formatera om disken.
__________________
Var är alla ?

<Dark_Lord411> hi
<Dark_Lord411> asl ?
<ShockSMX> no, dsl... you?
acka besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Äldre 2006-01-11, 18:21   #18
Danny
Medlem
 
Dannys avatar
 
Registrerad: 2004-07-04
Ort: Jönköping (Norrahammar)
Inlägg: 8 477
Lösningar: 121
Citat:
acka skrev:
Som standard heter diskarna "Basic" (i alla fall i min XP maskin).
Och nej, jag tror inte att du kan backa från dynamiskt till icke dynamisk utan att formatera om disken.
ja... det står "standard" ja ...men... fördelen med dynamisk är att då kan man ändra storlek på'n utan att formattera om?! enda fördelen?
__________________
dannesholk.se
Danny besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Äldre 2006-01-11, 18:34   #19
acka
Medlem
 
ackas avatar
 
Registrerad: 2001-01-10
Ort: Gammelstad
Inlägg: 643
Lösningar: 10
Nu är jag på lite osäker mark men någon får väl rätta mig om jag har fel.

Jag tror att om du vill köra windows raid så måste måste du ha dina diskar som dynamiska.
Tror även om du vill sträcka ut en och samma partition över flera fysiska diskar så krävs det att dom är konverterade till dynamisk disk.
__________________
Var är alla ?

<Dark_Lord411> hi
<Dark_Lord411> asl ?
<ShockSMX> no, dsl... you?
acka besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Äldre 2006-01-11, 22:26   #20
Rikard
Medlem
Älgen
 
Rikards avatar
 
Registrerad: 1999-12-03
Ort: Linköping
Inlägg: 8 623
Lösningar: 2007
Citat:
Danny skrev:
ja... det står "standard" ja ...men... fördelen med dynamisk är att då kan man ändra storlek på'n utan att formattera om?! enda fördelen?
http://www.webforum.nu/showthread.php?t=23569
__________________
jobbskatteavdrag.se
Rikard besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Äldre 2007-07-23, 18:15   #21
pidde2
Medlem
 
Registrerad: 2003-08-09
Inlägg: 218
Lösningar: 0
Är det någon nackdel att konvertera till dynamisk? Jag skulle vilja slå ihop två partioner och detta verkar ju lösa det.
pidde2 besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Svar
webForum > Användning > Operativsystem & Program > Windows

Trådverktyg
Visningsalternativ

Forumregler
Du får inte posta nya trådar
Du får inte posta svar
Du får inte bifoga filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är av
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är i GMT +1. Klockan är nu 06:35.


Powered by: vBulletin Version 3.8.6
Copyright © webForum