Meddelande

Minska
No announcement yet.

kemisk kylväska

Minska
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Show
Clear All
new posts

 • eriks
  replied
  OK Titan det var ett trevligt inlägg =) Vad är det för formel du använder där du räknar ut 7.15W?? Jag hänger inte riktigt med i resonemanget där, är det effekten som behövs för 1g?

  Vad finns det för effektiva endoterma reaktioner och hur effektiva är dom?

  Kylpåsarna ni pratade om, fungerar dom mer än en gång... Och hur går isåfall det till?

  MVH Erik

  Leave a comment:


 • Titan
  replied
  det finns kylpåsar/värmepåsar ... ett salt som har en positiv lösningsentalpi blandas med vatten så kyls vattnet och förblir kallt tills saltet är löst eller vattnets löslighetsgräns för saltet passerats, värmepåsar fungerar genom att en övermättad saltlösning tillåts 'frysa' runt en brottyta som skapas genom bryta av en initiator inuti påsen ...

  enklare är det nog att använda ett batteri till att driva en elektrisk kompressor (alternativt ett elektriskt kylelement) till att flytta värme genom kondensation/vaporisation av en HCFC-förening. Det är svårt att hitta riktigt potenta exoterma reaktioner pga termodynamikens andra huvudsats:

  dS(system+omgivning) > 0

  alltså entropin (ett mått på 'kemisk oordning') måste öka om en reaktion ska vara spontan eftersom det finns begränsningar för hur mycket entropi en jons upplösning i vatten kan generera och att en specifik mängd entropi avlägsnas från vattnet när temperaturen sjunker med ett antal grader. Salter som inte uppfyller denna lag (som kostar mer energi (minskar vattnets entropi mer) att lösa upp än vad de skapar entropi för är helt enkelt inte möjliga att lösa i vatten under de omständigheterna.

  Om vi istället ser på andra huvudsatsen i meningen kompressor kylning med ett kylmedium (r134a t.ex.) får vi följande resonemang:

  kylning av systemet (alltså kylskåpet) minskar dess entropi men denna värme plus en pålagd effekt från kompressorn tillförs omgivningen. alltså krävs det inte en lika stor entalpi (reaktionsenergi) nu eftersom det bara är skillnaden mellan minskningen av entropin i systemet och ökningen av omgivningens som behöver tillföras (teoretiskt sett) och sedan finns betydligt mer potenta exoterma reaktioner ( reaktioner som avger värme) som kan bygga upp ett batteri alltså mer energi per kilogram kemikalie. om vi som ett exempel vill kyla från en yttertemperatur på 27 grader till 7 grader med effekten 100W behövs teoretiskt bara 100W/(273K+7K)*(273K+27K)-100W = 7.15W tillföras ... i fallet endoterm reaktion hade hela effekten behövt komma från den kemiska reaktionen .. tänk vad kul det är med fysikalisk kemi ...


  äuhm ... ursäkta för utläggningen men idén är att jag tycker att exoterm kemisk reaktion gör jobbet bättre ... kombinerad med lite annan teknik, enklare att ladda upp eller fylla på också ... båda fungerar dock och den endoterma lösningen är tekniskt enklare och billigare att konstruera fast dyrare att använda

  Leave a comment:


 • yohpops
  replied
  Vi hade typ sådana när jag spelade fotboll.
  Man slog lite på en påse med nåt i så blev det kallt.

  Har även sett omvänd funktion i golfhandskar som ska användas på vintern.

  Leave a comment:


 • Klös
  replied
  endoterma kemiska reaktioner plus google borde ge några svar

  Leave a comment:


 • frankof
  replied
  Njää, läste dock något om "självkyland ölburkar" för ett tag sedan.

  Leave a comment:


 • eriks
  replied
  Okey... nu ligger tråden rätt iaf.. Är det någon som har sett produkten som jag pratar om, eller har jag drömt??

  Leave a comment:


 • Rikard
  replied
  Flyttad från webForums funktioner.

  Leave a comment:


 • kobranturre
  replied
  säkert på 1000sätta

  jag återkommer med ett svar aldrig

  Leave a comment:


 • frankof
  replied
  [citat=Piiip]Hur passar den här tråden in i webForums funktioner? [/citat]
  Gör nu såhär, klicka på länken
  Det har jag gjoort

  Leave a comment:


 • eriks
  replied
  Det gör den inte... Kom fel, var tänkt i Café!! Kan nån flytta den tack!

  Leave a comment:


 • Piiip
  replied
  Hur passar den här tråden in i webForums funktioner?

  Leave a comment:


 • eriks
  started a topic kemisk kylväska

  kemisk kylväska

  Hej! Jag har sett någonstans en kylväska som man inte kyler ner, utan som man kan sätta på när som helst. Man lägger i en läsk i väskan (som ser ut som ett rör) och trycker på en knapp så kyls det ner... Jag har dock inte hitta produkten nån stans. Någon som vet vad jag pratar om??

  MVH Erik
Working...
X