Det sista som sagts om murklor är "Ät dom inte!".
Det näst sista som sades var väll ungefär att du ska koka dom tror jag 4 ggr, hela tiden genom att byta vatten.
Blir inte mycket svamp kvar då. Mer smak i en tvättsvamp!
Min far som är rätt bra på svampar åt mycket murklor förr, men efter att denna varningen kom ut har han helt slutat. Det blir för mycket jobb för inget alls, och efter sista varningen finns det andra svampar att äta.
Ska du ut i skogen och plocka svamp hej vilt kan du hålla dig till "sopparna". Enkelt utryckt, "Alla svampar med rör under hatten".
Man kan till och med nypa bort en liten bit och smaka på dom redan ute i skogen. Är smaken inte behaglig, ex. besk eller stark, så låt svampen vara i skogen. Resten kan du ta hem och äta.
Detta är ett trick min far lärde min fru, och hon lever än (kanske en miss i min fars planering, vem vet ) men det funkar alltså.
Men egentligen och mer seriöst, ÄT INTE SVAMP DU INTE ÄR 110% SÄKER PÅ VAD DET ÄR.
Jag tror att stenmurklor, som ska vara giftiga utan förvällning, växer på våren. Sannolikt var det nog en annan art, men det är nog bäst att inte äta den om man inte är helt säker.
Vad jag förstått växer svampar året om. Ex plockar min far kantareller från tidig vår, till sent in på hösten, till och med efter frosten nypit. Har jag fattat det rätt är det samma svamp, bara att den växer olika fort på året. Han hävdar till och med att det finns "vinter kantareller", men det är visst något han bara läst om.
Ska tilläggas att när jag berättade om denna tråden, informerade han mig om att det finns EN giftig sopp, men att den växer på Gotland. Kan ju vara bra att veta om man ska plocka hej vilt.
Tack för tips!
Jag har torkat murklan... inget mer.
Men! Det är inte så viktigt att äta murklan. Jag kan slänga det jag har torkat.
Det är nog lika bra det! :-)
Kommentera