Meddelande

Minska
No announcement yet.

hälsa, remiss, läkarspecialist handledsbesvär

Minska
X
 • Filter
 • Klockan
 • Show
Clear All
new posts

 • hälsa, remiss, läkarspecialist handledsbesvär

  Hej!

  Har sökt läkarhjälp för problem med mina handleder. Efter att pratat med min läkare några gånger och 2-3 månaders väntan bestämde hon sig för att skicka iväg en remiss till en specialist. Tyvärr kom det svar från det stället att de skulle avveckla sin verksamhet och att vi fick söka hos någon annan så ytterligare några veckor till spillo fick min läkare iväg en ny remiss till Universitetssjukhustet i Lund. Efter ca 1 vecka fick jag besked om att väntetiden var ca 7 månader , vet att det kanske inte är så extremt lång tid jämfört med andra köer i sjukvården men det är lång tid för mig.
  Man har hört att det ska vara långa väntetider i sverige men vad hade den där nya lagen för betydelse som trädda ikraft i höstas? Kommer inte ihåg vad den innebar men var något om 3 månader men kommer inte ihåg mer.
  I brevet jag fick stod även att jag hade rätt att söka till andra sjukhus, tänkte försöka kolla upp hur pass långa väntetider det var på de andra ställena.

  Vet inte riktigt varför det började, har haft problem ca 3 år med mina handleder. de 2 senaste åren har jag börjat använda lite olika hjälpmedel för att lindra och motverka värken. Som det är nu kan jag inte sitter 1 minut utan att få kraftig värk i högra handleden. Den vänstra är det inte lika farligt med men vissa dagar har jag även problem med den. För att kunna arbeta med datorn har jag skaffat några handledsskydd man har vid styrketräning. Det är några elastiska band man snurrar runt handleden och kan då spänna de olika hårt. Detta fungerar bra men man behöver spänna om de ett par gånger om dagen. Har även skaffat en så där skrollmus man har framför tangentbordet för att slippa flytta handen hela tiden när man ska använda musen.

  Sedan någon månad har jag även börjat jobba men har då startat en enskild firma istället för att bli anställd. Så jag kan ju inte begära sjukvårdshjälp av min kund/arbetsgivare Det är ju ganska viktigt att få ordning på detta så jag kan bli av med problemet så fort så möjligt. Ser ju inte så bra ut när man söker jobb i framtiden om man inte kan jobba 100% för sina problem. Som det är nu har jag klarar jag av att jobba 100% med mina hjälpmedel men man är inte så sugen på att jobba övertid vilket kan krävas längre fram.

  Det är alltså inte musarm i vanlig betydelse jag har. Vad jag förstått så ska musarm mer vara i underarmen framför armbågen. Mina besvär sitter i själva handleden. Har nästan bara besvär när jag sitter framför datorn men även ibland när jag har armarna korsade över bröstet. Vad jag kan komma ihåg så har jag inte haft några problem vid styrketräning.

  Någon som har några idéer om vad jag ska göra för att snabba på väntetiden?

  Finns det någon privatvård man kan vända sig till?

  Övriga råd?

 • #2
  Flyttar tråden från caféet.
  resebloggen # twitter # instagram

  Kommentera


  • #3
   Jag hade problem med handlederna och opererades för två år sen.
   Det jag hade var CTS, som är väldigt vanligt.
   Domnar fingrarna och ont i handled så är det nog det som är problemet.

   När det gäller väntetiden så var den bara en månad för mig innan jag fick komma till en specialist (Växjö), men det kan ju variera beroende på var i landet man söker.
   Om jag var blygsam,skulle jag vara perfekt
   ><((((º>

   Kommentera


   • #4
    Hur lång tid efter operationen var du fultl återställd?
    Har du några problem idag eller försvann allt efter operationen?
    Jag har inte problem med att fingrar domnar utan bara att det är konstakt värk när jag sitter vid tangentbord och mus,

    Kollade lite snabbt om väntetider på www.skl.se Sveriges Kommuner och Landstring.
    såg något ställe i malml där det var mindre än 3 månaders väntetid. ska ringa och kolla med dem i morgon. Kan ju alltid hoppas på det bästa.

    Kommentera


    • #5
     Jobbade igen efter en månad, men det tog längre tid innan jag hade all kraft tillbaks i handen.
     Inga problem idag, efter två års problem och tjugo minuters operation så var det bra.
     Om jag var blygsam,skulle jag vara perfekt
     ><((((º>

     Kommentera


     • #6
      usch, uppehåll i en månad. skulle inte vara så trevligt hos kunden.
      men å andra sidan vill man inte operera sig under sommaren då är man helt bort från allt fritidsnöje :-(
      men hälsan får väl gå föra allt annat

      Kommentera


      • #7
       Hmm, vilket sammanträffande.
       För ca 2 år sen opererade jag min vänstra handled pga en ganglion, dvs senan i handleden får en liten spricka och det bildas en liten knöl av gelé.
       Denna utfördes på lasarettet i Avesta och inte i Falun som de sagt från början.
       Den kan tas bort med lokalbedövning men kan återkomma. Detta skulle de göra först, sen skulle de bedöva hela armen för säkerhetsskull, men det slutande med att jag sövdes ner.
       För detta var jag sjukskriven i 2v, men skulle behövt 3v.

       Ett halvår senare kom den tillbaka men var dubbelt så stor som första gången. Fick då en till remiss för att göra om det men på operationsdagen fick jag inte göra det pga att jag hade ett ärr där, konstigt då jag hade gjort samma sak tidiger. Jag hade även fyllt i papperna att jag hade ett ärr sen förr men det ignorerades då och jag fick reda på att de inte skulle göra något på den dag jag skulle opereras. Men det har blivit bättre.

       Förra veckan fick jag plötsligt ont i höger handled. Denna gång ingen knöl utan det gör bara ont. Jag tror att det är en upprepad handrörelse på jobbet som gjort detta.
       Igår kväll lade jag på ett lager med tigerbalsam o det gick över. På eftermiddagen idag kom verken tillbaka och nu är jag nästan helt stel o kan inte röra den åt nåt håll.
       Provade då att massera med ormbalsan men det verkar inte funka lika bra.

       Till vänster hand har jag en stödhandske som har en stålskeda som är formad efter min handled o in i handflatan samt med 4 kardborreband, den hjälper mycket. Avbelastar handleden så jag känner mig bra, tar jag av mig den känns det som om handleden ska gå av.

       Ska till företagshälsan o kolla upp detta på fredag.
       Om det nu skulle vara nåt ärftligt så har morsan opererat kar*tunneln, (vet inte vad det heter men funkar * i datavärlden funkar det här också) på båda handlederna.
       Följ mig på geocaching

       Kommentera


       • #8
        Jerpa skrev:
        Om det nu skulle vara nåt ärftligt så har morsan opererat kar*tunneln, (vet inte vad det heter men funkar * i datavärlden funkar det här också) på båda handlederna.
        Karpatel tunnel syndrom, CTS.
        Det var det jag också hade. Vilket innebär att vävnad har bildats i en kapsel i handleden. I kapseln finns sju senor och en nerv (om jag minns rätt) och vävnaden gör att det blir för trångt och man får ont och domnade fingrar.
        Om jag var blygsam,skulle jag vara perfekt
        ><((((º>

        Kommentera


        • #9
         The_Hulk skrev:
         usch, uppehåll i en månad. skulle inte vara så trevligt hos kunden.
         men å andra sidan vill man inte operera sig under sommaren då är man helt bort från allt fritidsnöje :-(
         men hälsan får väl gå föra allt annat
         Pekfingervalsen fungerade hyfsat, det svåra var att använda musen då handen var i ett stort paket.
         Men jag kunde inte jobba eftersom jag då var montör, och att slå med slägga och sånt gick ju inte.
         Om jag var blygsam,skulle jag vara perfekt
         ><((((º>

         Kommentera


         • #10
          Alltså... jag lider med dig... har också lite problem med handleden... har också försökt en del olika saker, det hjälper med lite variation och att försöka införa lite mikropauser. Man kan även göra en del åt arbetsplatsen. Kolla min tråd om ergonomi här:
          http://www.webforum.nu/showthread.php?t=137366
          dannesholk.se

          Kommentera


          • #11
           Pedda skrev:
           Karpatel tunnel syndrom, CTS.
           Ok, tackar. Visste inte att det var förkortningen.

           Nä, det är inte kul att ha ont i dessa. De används ju till det mesta.
           Hoppas att du får komma in på lämligt sjukhus o fixa till detta.

           Och detta med pekfingervalsen, ja den gick faktiskt bra trots en hand i början. Efter någon vecka kunde jag iaf anv vänsters långfingerspets, det gick då lite fortare att skriva.
           Dock oroar jag mig för att bli av med att anv högern, för ett tag.
           Följ mig på geocaching

           Kommentera


           • #12
            Tar upp tråden igen eftersom jag fortfarande har samma problem och inte får någon hjälp från sjukvården.

            Eftersom det var så lång kötid till Lunds lasarett skicka jag vidare remissen till ett ställe i Malmö som heter Läkarhuset Ellenbogen ( http://www.ellenbogen.nu/ ) vad jag hade hört skulle det vara duktiga specialister där. Kommer inte ihåg hur lång kötid det var men kanske 2 månader istället för 7 månader vilket var väldigt positivt.

            När jag väl kom tid berättade läkaren att han var specialist på fötter kan inte förstå hur man kan ta emot en remiss till handledsspecialist om man nu är fotspecialist

            Han kände lite på handlederna som andra läkare har gjort och konstaterade samma sak som de andra att han inte hittade något större fel. Sen bad han mig titta lite på www.musarm.org det var allt jag fick ut av det besöket. Tråkigt att behöva förlora sin kö bara för att en läkare inte brydde sig om att meddela i förväg att han inte var handledsspecialist när jag pratade med dem innan jag skickade dit remissen. kommer inte riktigt ihåg när jag var hos dem, kan ha varit i maj.

            i september skickades det en remiss för vanlig skelettröntgen till Lunds lasarett, i början av oktober vad jag där och tog röntgen av båda handlederna. Tyvärr visade röntgenbilderna inga problem.

            I oktober var jag även två gånger hos en naprapat i förhoppningen att de kanske kunde göra något åt mina besvär. De lyckades dock inte hitta källan till värken. De tyckte inte det var lönt att bestämma fler tider. Skönt med någon som inte bara försöker lura en på pengar.

            I mitten av november ringde jag till Carema Specialistvård i Lund och lyckades få en tid samma dag, helt otroligt , någon hade ringt återbud samma dag. Annars hade de fullbokat resen av året. Jag fick tid hos en läkare som heter Philippe Kopylov som ska vara en bra och erfaren specialist. Han kände på handlederna på samma sätt som alla andra hade gjort.

            Tills slut frågade han mig om jag verkligen hade problem med handlederna och inte bara inbillade mig det . När jag återigen förklarade mina problem kände han lite till på nya sätt som de andra inte gjort genom att dra handlederna i sidled. Då konstaterade han att det var ledbanden i handlederna som var lite för långa och därmed inte kunde hålla handleden riktigt på plats.

            Han förklarade att man kunde operera det men det var väldigt stor risk att man då istället blev stel i handlederna så man inte kunde röra dem. Annars fanns det inte så mycket man kunde göra utan jag kommer få leva med detta enligt honom. Han vägrade även att skicka remiss till magnetröntgen, kommer inte riktigt ihåg vad han sa men antingen skulle den inte visa något eller så skulle den bekräfta det han redan visste.

            Var där max 10 minuter sedan hämtade han min rock och sa hej då och skickade ut mig ut rummet. Tycker inte detta är rätt sätt att bemöta en patient. Fick aldrig möjlighet att fråga om jag skulle göra något speciellt för att lindra eller minska risken för att det skulle bli värre. Samt om det var något man skulle undvika som också kunde göra det värre.

            När jag efter detta kontaktade den förste läkaren som ändå verkade bry sig om mig sa hon "Kanske går det lättare för dig att leva med besvären om du vet att det inte är farligt."

            Detta var som sagt i mitten av november, sedan dess har jag inte hört något mer från någon läkare. Jag vet inte heller vad jag mer kan göra.

            Någon som har något tips? Just nu har jag absolut ingen aning om vad jag ska göra.

            Kommentera


            • #13
             Tråkigt att höra att du inte blivit av med dina handledsproblem. I nuläget finns dock få botande behandlingar mot diffus smärta förmodligen orsakad av någon slags överansträningning.

             Det är lättare att handlägga nervkompressioner, t ex n. medianus i handledsnivå (karpaltunnelsyndrom) eller n. ulnaris i armbågsnivå. Men dina besvär låter inte typiska för en nervkompression (då brukar man istället känna myrkrypningar och domningar och bli tvingad att "skaka" igång den aktuella extremiteten).

             Kommentera


             • #14
              nu använder jag elastiska tygremmar för att stabilisera handleden, det fungerar hyffsat bra men lite då och då måste jag ta av dem för att röra på handleden och då knakar det väldigt mycket i den samtidigt som man känner att lite spänningar försvinner.

              Kommentera

              Working...
              X