PDA

View Full Version : EL: Rätt draget tro?


Sjodahl
2008-09-20, 19:17
Hej,

Vad tror ni om denna dragningen.

Kabeln som kommer in till höger på bilden utgår jag ifrån att det är en 3-fas.
L1, L2, L3, Jord? (gammal std?).

När jag kopplar in en lampa till vänster så lyser lampan precis som den skall.
Men när jag kopplar in en borrmaskin, slår det gnister om denna (inga normala gnister om själva lidningen).

Kan inte riktigt förstå vad det beror på, har tyvärr ingen Volt,Ampare mätare men får väl kanske skaffa en sådan.

Poteta
2008-09-20, 19:20
Jag säger som min gamla lärare, "att mäta är att veta".
Kanske har du 400V i vägguttaget, det skulle kunna vara så om man ser din beskrivning. Kanske är det 230V, det är omöjligt att svara på utan att mäta. :)

Bara för att kabeln är blå är det ingen garanti att det är nolla men det kan ju vara det. Var kommer den gröna kabeln i från och vad har den varit till förut?

SirPeter
2008-09-20, 19:21
Vad jag tror om den där dragningen är att du kommer att få skit för den om något skulle hända i huset såvida du inte har behörighet att dra sånt där. Fast hade du haft det så hade du nog inte postat den här tråden?

Sjodahl
2008-09-20, 19:22
Den gröna kabeln kommer ifrån min gamla spis.

Poteta
2008-09-20, 19:54
Den gröna kabeln kommer ifrån min gamla spis.
Utan att lova något gissar jag att du precis har gjort en livsfarlig koppling med stor risk för brand om du kopplar in något i uttaget. Ett uttag med 400V alltså.
Jag har fått skit tidigare för att jag påpekade det idiotiska i att koppla ett uttag utan att veta vad man gör, ändå påpekar jag det igen. :p

Kopplar man in ett vanligt uttag i ett gammalt spisuttag ska man inte koppla alls.

Mysko
2008-09-20, 20:14
Skaffa dig en multimeter/voltmeter (http://www.jula.se/e-Sales/esa/default.jsp) på jula eller nånstans. Det är faktiskt väldigt bara att ha en sådan mätapparat hemma särskillt om man trots bättre vetande envisas att koppla el själv.
På bilden ser allt rätt ut, du har kopplat mot fas och nolla ser det ut som. Den blå brukar i regel vara nolla och svart och brun fas. Men det går inte att veta vad som finns i trådarna förrens man har mätt upp dessa. Ström går ju som bekant inte att se, man kan inte se om det är ström i en tråd eller inte därför är ström så farligt. Det ska vara 230 volt mellan blå och brun om det är rätt kopplat på andra sidan.
Skaffa en multimeter det är en billig livförsäkring om du vet hur du ska ställa in den och hur du ska läsa av den, vet du inte det så kan det vara farligare med en sådan. Efter som du vaggas in i falsksäkerhet.

Jag är elektriker så jag har gett några av mina vänner med hus multimeter och på dessa har jag tagit bor möjligheten till strömmätning. Mycket säkrare så för en lekman.

Danny
2008-09-20, 21:34
Hehe. Det kan vara tre faser och jord. INGEN NOLLA. Kan vara så. Eller så är det två faser och nolla och jord. Då borde det funka som du gjort. Men köp en multimeter! Perkele! Sådan kan man ju ha till både det ena och det andra, och det tredje. Så tar du och mäter mellan varje tråd där och ser om du har 230 V mellan de svarta och jord och nolla. Har du 400 mellan de svarta bara så är det ju bara två faser och då är det något annat fel.

Eller så kollar du vilken grupp det går till. Är det två säkringar, eller tre?

Danny
2008-09-20, 21:38
Jag är elektriker så jag har gett några av mina vänner med hus multimeter och på dessa har jag tagit bor möjligheten till strömmätning. Mycket säkrare så för en lekman.Haha. Ja. Men en multimeter är oftast overkill. En vanlig spänningsprovare, t ex Bennings Profipol är hur bra som helst. Säker, enkel och behöver inga batterier. Köp genast!
http://img.nokaut.pl/p/b5/87/b587a2108034aaa5a01819d0a6ddd3d4500x500.jpg

Sjodahl
2008-09-20, 21:42
Nej låter nog som jag borde någon kolla över detta, men först blir det att fixa en spänningsprovare / multimeter.

Men jag tycker om jag stoppar i en vanliga lampa och den lyser så borde det inte vara mer än 230V, glödlampan borde väl gått direkt.

Danny
2008-09-20, 21:51
mmm... funderade på det där, det är inte säkert... vet faktiskt inte hur länge en lampa håller om man kör den på 400 V, men det borde ju inte vara länge...

Poteta
2008-09-20, 22:54
Den går inte direkt, den lyser starkare.

Det är i princip aldrig två faser+nolla och jord till en spis. En enkel omkoppling i centralen fixar biffen men jag talar inte om hur man gör. ;)

Mysko
2008-09-21, 05:19
Det är i princip aldrig två faser+nolla och jord till en spis. En enkel omkoppling i centralen fixar biffen men jag talar inte om hur man gör. ;)

Nää, jag tänker inte heller berätta hur man gör, It´s our secret .... haha nädå. Bättre att låta en vän som vet vad han gör fixa det, eller har du inga sånna vänner så är det bara att pynta upp med pengar, man ska inte vara snål när det gäller sin egen och sin omgivnings säkerhet. :)

Haha. Ja. Men en multimeter är oftast overkill. En vanlig spänningsprovare, t ex Bennings Profipol är hur bra som helst. Säker, enkel och behöver inga batterier. Köp genast! http://img.nokaut.pl/p/b5/87/b587a2...d3d4500x500.jpg

Nej men kom igen, prylen kostar 100 spänn. Dessutom är jag allergisk för mot spänningsprovaren du visade, dom är hemska.

mayday
2008-09-21, 13:21
dedär e ju inte ens 3Fas ju (400v)

Är ju 230v med skysjord

1fas 1nolla en jord

kan ha fel iofs men för lite trådar för 3fas .. =
Många hus har utag för 2 faser o en nolla typ lamper osv där du har 2 brytare för o tända halva lampan osv

Mysko
2008-09-21, 18:11
Har du testat den där borrmaskinen i ett uttag du inte varit och skruvat på? Kanske maskinen är trasig, och du vart lurad pga av det?

Sjodahl
2008-09-21, 18:28
Lite summering.
Idag köpte jag en spänningsprovare.

Om vi utgår ifrån dosan till höger.
Mäter jag mellan:
Svart - Svart = 400V
Svart - Blå = 400V
Blå - Svart = 400V

Jord - Vilken som helst, löser jordfelsbrytaren ut.


Blir nog att kalla hit en elektriker för något verkar riktigt skumt...

Poteta
2008-09-21, 19:36
Lite summering.
Idag köpte jag en spänningsprovare.

Om vi utgår ifrån dosan till höger.
Mäter jag mellan:
Svart - Svart = 400V
Svart - Blå = 400V
Blå - Svart = 400V

Jord - Vilken som helst, löser jordfelsbrytaren ut.


Blir nog att kalla hit en elektriker för något verkar riktigt skumt...
Inget skumt alls. :)
Din spänningsprovare löser ut jordfelsbrytaren när du mäter mellan jord och fas. Mäter du mellan två faser (400V) blir det ingen genomströmning till jord och då löser inte jordfelsbrytaren. Fast du kan ju ta dit en elektriker som hjälper dig koppla om i centralen, så att du får nolla på den blå kabeln.

mayday, du ser nog på fel apparat. :)
Det är dosan till höger som finns och uttaget till vänster har tillkommit. Bara för att det är en blå kabel betyder det inte att det är en nolla. Det är en helt normal spisdosa till höger.

Danny
2008-09-21, 19:41
okej. Där ser man. Det är tre faser och ingen nolla. Vill du ha en nolla där får ta och dra dit en nolla. Vet inte exaxt hur man bör göra då, men det går ju att ta från närmsta ställe som har nolla. Man borde väl få göra så?

Vad lustig spänningsprovare som löser ut jordfelsbrytaren...

Poteta
2008-09-21, 19:47
okej. Där ser man. Det är tre faser och ingen nolla. Vill du ha en nolla där får ta och dra dit en nolla. Vet inte exaxt hur man bör göra då, men det går ju att ta från närmsta ställe som har nolla. Man borde väl få göra så?

Vad lustig spänningsprovare som löser ut jordfelsbrytaren...
Nej, man måste ta nollan från centralen.
Det är bara att flytta om i centralen men låt någon som kan göra det. :)

Min spänningsprovare löser ut jordfelsbrytaren om man inte laddar upp den först genom att mäta på två faser (eller fas och nolla) i minst 3 sekunder. Gör man det så löser den inte ut. Väldigt praktiskt om man vill testa jordfelsbrytaren!

Sjodahl
2008-09-21, 20:53
Skall se om jag kan få hit en elsnubbe i veckan, ingen som jobbar svart här? ; )
Något jag inte förstår är varför går inte den vanliga lampan åt skogen? Det blir ju 400V till den? (det är en vanliga IKEA fönster lampa).

Mysko
2008-09-21, 21:09
Nu förstår ni nog varför jag är allergisk mot den där spännigsprovaren, en multimeter har högre impedans och däför belaster den inte mätpunkten.
Sjödal, du har inte berättat vart i huset den där bilden är tagen. Är det i köket bakom spisen eller i källaren vid pannan (om du bor i eget hus) då kan man fatta att det är 400 volt. Om det är på nått sådan ställe bilden är tagen.

Om jag var elektrikern som skulle fixa din el så skulle jag flyttat över den blå tråden till nollan, volla!!! klart och betalt. Om du väljer att göra det själv bryt ur jordfelsbrytaren innan, den bryter inkommande. Sedan gör du bara som jag sa, passa på att koppla ur den 400 volts fasen som du inte behöver så att du inte råkar ut för en el olycka senare för att du trodde att alla säkringar var uttagna och så ligger det full kräm på en tråd som inte används. LIVSFARLIGT!! Eller sätt uppe varnings text på locket på dosan.

Lycka till! :)

Danny
2008-09-21, 21:29
Nu förstår ni nog varför jag är allergisk mot den där spännigsprovaren, en multimeter har högre impedans och däför belaster den inte mätpunkten.Det är skillnad på grejjer och grejjer. Min Bennings Profipol har hög impedans och jag har aldrig löst ut jordfelsbrytaren. Jaja. Smaken är som baken. Det är tur man kan välja :)

jofawe
2008-09-21, 21:49
.. usch för lekmän .. sånahär elektriska saker är inget att leka med, det kan sluta hur illa som helst om det vill sig illa.
Lekmän ska hålla sig till snickerier .. men el och vvs ska de ge fan i.

Poteta
2008-09-21, 21:52
.. usch för lekmän .. sånahär elektriska saker är inget att leka med, det kan sluta hur illa som helst om det vill sig illa.
Lekmän ska hålla sig till snickerier .. men el och vvs ska de ge fan i.
Jag håller med, fast inte med så hårda ord. ;)

jofawe
2008-09-21, 21:58
Jag håller med, fast inte med så hårda ord. ;)

Som föredetta elektriker så har man sett många många dåliga exempel där det kunnat sluta riktigt illa..

Phorpher
2008-09-21, 22:09
Som föredetta elektriker så har man sett många många dåliga exempel där det kunnat sluta riktigt illa..

Jag har en kompis vars lägenhet, när han flyttade in, var "utrustad" med en hanlampkontakt i taket. :birp

Sjodahl
2008-09-21, 22:36
Det är taget i köket, bor i en lägenhet ; )
Skall fixa fram en elektriker, men inte riktigt med på vad felet är ännu ändå.

Men om jag har "kopplat" det rätt så skulle jag kunna rent teoretisk koppla ur FAS1 ur proppskåpet och använda denna som nolla, även om jag fattar detta inte är en lösing. Men vart tar min jordvägen???

Mysko
2008-09-21, 22:53
Det är taget i köket, bor i en lägenhet ; )
Skall fixa fram en elektriker, men inte riktigt med på vad felet är ännu ändå.

Men om jag har "kopplat" det rätt så skulle jag kunna rent teoretisk koppla ur FAS1 ur proppskåpet och använda denna som nolla, även om jag fattar detta inte är en lösing. Men vart tar min jordvägen???

Det är alltså matningen till spisen vi talar om här. Bäst vore att dra in en till tråd då förslagsvis grå eller vit, och sedan använda den blå tråden till vad man brukar använda den till dvs nolla.
Men det fixar elektrikern. :)

jofawe
2008-09-22, 07:42
Det är alltså matningen till spisen vi talar om här. Bäst vore att dra in en till tråd då förslagsvis grå eller vit, och sedan använda den blå tråden till vad man brukar använda den till dvs nolla.
Men det fixar elektrikern. :)


Just en sån sak ska du inte skriva ..

Danny
2008-09-22, 09:19
Men om jag har "kopplat" det rätt så skulle jag kunna rent teoretisk koppla ur FAS1 ur proppskåpet och använda denna som nolla, även om jag fattar detta inte är en lösing. Men vart tar min jordvägen???Koppla ur den blå från "proppskåpet" och använd den som nolla. (blå brukar vara nolla). Jorden är ju kvar, intakt. Den ska alltid vara gul/grön. Det får man inte ändra på, även om man skulle få lust. Om du har hängt med nu, så kommer det ju saknas en fasledare och då, OM du behöver trefas (numera går ju spisar oftast på en fas), så får du dra dit en till, vit t ex.

Sjodahl
2008-09-22, 09:23
japp då är jag med i matchen.
Är det på detta sätt en elektriker kommer att lösa det med på ? Eller kommer dem att försöka dra ut en ny noll ledning?
Ett annat problem är ju att "den blå" är L1 i proppskåpet och denna använder EOn för att automat rapportera in mätarställningen ; )

Danny
2008-09-22, 09:50
Hoppas det gick att förstå något ovan, missade ju halva meningen eftersom det kom en här och började undra massa saker. Men nu har jag redigerat inlägget.

Bästa och kanske enklaste är att dra om hela skiten. En ny kabel/trådar, beroende på hur det ser ut. Ska man ändå dra brukar det vara lika bra att göra så.

jofawe
2008-09-22, 10:58
eh.. va.. Eon?! du är väl inte i mätarskåpet och pillar?
Be en elektriker komma.. oavsett!

Tänk på att inga försäkringar gäller om det händer något i en anläggning som en som inte är behörig yrkesman har kopplat i.
Att "nödvändig kännedom" skulel sträckas så långt som att koppla i centraler är FEL .. nödvändig kännedom sträcker sig som mest till att byta uttag och koppla sladdar.

Sjodahl
2008-09-22, 11:06
Nej inte rört något i Centralen.
Bara att deras utrustning använder L1 för att rapportera in, vilket göra att jag borde ha denna inkopplad och får svårt att använda som nolla.

Mysko
2008-09-22, 12:27
jofawe har helt rätt, proppskåpet skall man inte vara och peta i, men det är bra att veta vad som ska göras så att elektrikern inte skinnar dig på en massa pengar om det är du som ska betala han timlön.

Sjodahl
2008-09-22, 13:00
japp blir väl jag som skall stå för det så vill gärna själv ha koll på det med ; )